Árukínálatunk

Mediterrán burkolólapok

 

HORVÁT MÉSZKŐ

A Horvát mészkő Közép-Dalmáciából származik, ahol több száz éve bányásszák és használják építészeti célokra.

Jellemzői:

Könnyű megmunkálhatósága, nagy szilárdsága, rusztikus megjelenése miatt népszerű lett egész Európában. Kellemes, okkersárga színével mediterrán hangulatot kölcsönöz a burkolt felületnek. Főleg kültéri burkolatként terjedt el, de beltérben is egyaránt alkalmazzák. Szabálytalan alakzatú, vastagsága raklaponként 1-2 cm-es szórással van osztályozva.

 

 

 

 Burkolása függőleges felületen csemperagasztóval történik. Vízszintesen ragaszthatjuk, vagy cementhabarcs ágyba fektethetjük a lapokat. A fugázást legtöbbször cementhabarccsal végezzük, de keskenyebb fugáknál használhatunk gyári fugázó anyagokat is. A fugaanyagot drótkefézni, kaparni nem szabad!

 

 

SOLNHOFENI KŐ

A solnhofeni terméskő 150 millió évvel ezelőtt képződött. Solnhofen a világ legismertebb őskövület lelőhelye. Halak, ősmadarak, hüllők és egyéb foszíliák (kövületek) kerültek innen a világ múzeumaiba.

A solnhofeni kő a föld legkeményebb és legtömörebb kőzete. Építőanyagként a Bajorországban állomásozó Rómaiak használták először, felismerve előnyös tulajdonságait. Nagyon jó hővezető, nem csúszik, rendkívüli szilárdságú.

Lapok tisztítása:

A solnhofeni lapok tisztítása egyszerű, tiszta vízzel, folyékony szappannal takarítható. Savas, lúgos és alkáli anyagokat, illetve viaszt tartalmazó tisztítószereket kerülni kell!

Durvább szennyeződéseknél használjunk speciális terméskő-tisztító szereket. A szennyeződések megelőzéséhez javasolt az erre a célra kifejlesztett kőápoló, impregnáló szerek használata.

 

Általános burkolási tanácsok:

A burkolólapok tiszták, pormentesek, a burkolandó felület szilárd, tiszta, száraz és repedésmentes legyen. Csak a teljes felületen lerakott és kiszáradt burkolat fugázható. A fuga anyaga készülhet cement és finom, mosott homok 1 : 2 arányú keverékéből, illetve készen kapható fugázó anyagokból. Ha a köveket burkolás előtt impregnáljuk, akkor azokat később könnyebb tisztítani. A fugázás fugázó pisztollyal javasolt. Nagy felületeknél készítsünk diletációs fugát és vegyük figyelembe az épület diletációs fugáit is.

 

 

 

 

6346 Sükösd, Dózsa Gy. út 6/A.
Tel.: 79/563-040, 30/9384-394, 30/300-66-63

Nyitvatartás:
H-P: 8.00-16.00-ig